Katsojaluku 74 512
Televisiointi
Kanava MTV3
XL Super Bowl XLII

Super Bowl XLI oli järjestyksessään 41. Super Bowl, joka pelattiin 4. helmikuuta 2007 paikallista aikaa Dolphin Stadiumilla Miami Gardensissa, Floridan osavaltiossa. Ottelussa kohtasivat kauden 2006–07 American Football Conferencen (AFC) ja National Football Conferencen (NFC) voittajat Indianapolis Colts ja Chicago Bears.

AFC South -lohkon voittanut Indianapolis Colts kukisti pudotuspeleissä Kansas Cityn, Baltimoren ja konferenssifinaalissa New England Patriotsin. NFC North -lohkon voittanut Chicago Bears pääsi finaaliin voittaen Seattle Seahawksin ja New Orleans Saintsin.

Ottelun ennakkoasetelma oli vahvan hyökkäysjoukkueen (Colts) ja vahvan puolustavan joukkueen (Bears) kohtaaminen. Kumpikin joukkue oli pelannut pitkään ilman NFL:n mestaruutta. Chicago Bearsin edellisestä Super Bowl -voitosta oli 21 vuotta, mutta Coltsin edellisen Super Bowl -voiton aikaan vuonna 1971 joukkueen ja sen kotikaupungin nimessä oli Indianapolisin sijaan Baltimore.

Super Bowl XLI teki historiaa lajin ja loppuottelun monella osa-alueella. Ottelussa oli ensimmäistä kertaa Super Bowlin historiassa vastakkain on kaksi afroamerikkalaista päävalmentajaa: Coltsin valmentaja Tony Dungy ja Bearsin Lovie Smith. Super Bowlin voittajajoukkueen päävalmentaja oli luonnollisesti ensimmäistä kertaa afroamerikkalainen. Super Bowl XLI oli myös ensimmäinen uudelle NFL:n komissaarille Roger Goodellille, joka korvasi syyskuussa 2006 tehtävässään 16 vuotta toimineen Paul Tagliabuen. Ottelun tuomaristossa oli ensimmäistä kertaa veljespari.

Sää ei suosinut loppuottelijoita: Super Bowl XLI oli historian ensimmäinen sateessa pelattu Super Bowl. Miamin puhtaanapitolaitos esitti paikallisille televisionkatsojille erikoisen toiveen: ihmisiä kehotettiin välttämään WC:n käyttöä pelin puoliajalla.[1]

Pelin kulku

Ottelun arvokkain pelaaja Peyton Manning

Super Bowl XLI sai todella erikoisen alun, kun Chicago Bearsin kulmapuolustaja ja potkunpalauttaja Devin Hester kuljetti pallon avauspotkun jälkeen koko kentän läpi ja teki touchdownin, kun peliä oli ehditty pelata vasta 14 sekuntia. Pelin alkua sävyttivät sateesta ja jännityksestä johtuen lukuisat pallonmenetykset eli ns. rähmäykset. Colts sai kuitenkin hyökkäyspelinsä toimimaan ja puoliajalle mentiin Coltsin johdossa 16–14. Bearsin hyökkäysvuorot olivat lyhyitä ja se pysyi pelissä mukana lähinnä Coltsin virheiden avulla.

Toisella puoliajalla ottelun luonne säilyi samana. Indianapolis Colts piti pitkään palloa pelaten enimmäkseen kahden vuorottelevan keskushyökkääjän (Joseph Addai ja Dominic Rhodes) taktiikalla peliaikaa kuluttavia ja puolustusta väsyttäviä juoksupelejä. Lisäksi Coltsin pelinrakentaja Peyton Manning käytti hyväkseen Bearsin puolustustaktiikkaa ja Cover 2 -muodostelmaa, joka avasi tilaa keskushyökkääjien ja laitahyökkääjien lyhyille heittokuvioille puolustuksen linjan ja tukimiesten väliin.

Chicago Bearsin hyökkäyspeli oli vaisua Indianapolis Coltsin runkosarjan lopussa paljon parjatun puolustuksen keskittyessä pysäyttämään Bears-keskushyökkääjät Cedric Benson ja Thomas Jones. Bensonin loukkaannuttua jo ensimmäisellä neljänneksellä vastuu juoksupeleissä siirtyi kokonaan Jonesin harteille. Yhtä pitkää, Jonesin 52 jaardin juoksua lukuun ottamatta Bearsin hyökkäyspeli takelteli ja hyökkäysvuorot olivat lyhyitä päättyen joko lentopotkuun tai pallonmenetykseen. Bearsin pelinrakentaja Rex Grossman pelasi heikon ottelun: lopulta kaksi syötönkatkoa kahdessa minuutissa neljännellä neljänneksellä tilanteessa 22-17 pilasivat takaa-ajoasemaan joutuneen Bearsin mahdollisuudet viimeiseen rynnistykseen.

Bears teki ensimmäisellä neljänneksellä 14 pistettä ja seuraavilla kolmella neljänneksellä vain 3 pistettä.

Indianapolis Colts voitti ottelun pistein 29–17. Super Bowlin parhaaksi pelaajaksi valittiin Indianapolis Coltsin pelinrakentaja Peyton Manning.

Lähteet

1. Vessan vetäminen kielletty Super Bowlin puoliajalla 31.1.2007. hs.fi. Arkistoitu 3.2.2007. Viitattu 12.2.2007.